EduCoin – Kezdetek

EduCoin – Kezdetek

A bitcoin alapú, központ nélküli alternatív fizetési eszközök szép csendben, de kezdik kialakítani a szolgáltatásokért való fizetések egy párhuzamos színterét. A stabilizálódás még nagyon messze van, de talán pont ezért is, egyre több terület próbálja kialakítani a saját posztvalutáját, hogy a jövőbeni p2p fizetési világban legyen saját pénze.

Kb. így jöhetett létre az oktatás (tudás?) virtuális fizetőeszköze, az EduCoin is. Ez a digitális pénz is nagyjából hasonlóan fog működni a többihez, de kifejezetten az oktatási termékekért való fizetés eszköze kiván majd lenni. Tandíj, kutatási ösztöndíj fedezet, MOOC-ért való aprópénz, közösség által finanszírozott kutatás és kit tudja még micsoda lehet Edumoto reményei szerint az a valami, amit venni lehet majd EDU-ért.

educoin.cc

A múlt hónapban indított pénz még nagyon fiatal és ismeretlen, egyelőre a figyelemfelkeltés fázisában jár. Például egy egyetemi hackathonon pár nappal ezelőtt a nyeremények között volt 1 millió EDU, amit ugyan most még szinte semmire sem lehet elkölteni, de az ottani közönség várhatóan jó táptalaja lesz az  új pénz hír- és értéknövelésének.

Ha egy campus környékét nézzük csak, a jövőbeni EDU tulajdonosok sok oktatási termékre használhatják majd a pénzüket a kollégiumi bérlettől kezdve a kutatási programok támogatásán keresztül, egy félév finanszírozásig bezárólag. Múlt decemberben – igaz bitcoinban mérve – de 24.000 amerikai dollár értékben kapott egy srác bitcoin-t ismeretlenektől, pedig csak a következő szemeszter díjához kért támogatást a szüleitől a TV-ben egy QR kódot felmutatva. A kód az online pénztárcájának linkje volt, amibe a pénz közvetlenül utalható volt.

Ezek után az a kérdés merülhet fel, hogy a Mike Hearn féle agent koncepció az oktatás területén hogyan képzelhető el? Fizetünk 199.9 EDU-t egy gazdasági területen tevékenykedő MOOC-agentnek egy diplomáért, míg ő a kapott EDU-kat arra költi, hogy adatfeltöltők beillesszék a 2052-es évi akármilyen költési, vagy termelési adatokat a rendszerébe és az új számokkal frissítse a kurzusait?

Eléggé izgalmas kérdéseket fog még generálni az ügy, viszont egyelőre az is elég érdekesnek tűnik, hogy miként tehetünk szert ma EDU-ra. Windowsos és Mac-es kliens mindenesetre van, a tapasztalatok gyűjtése megkezdődhet. Ezek következnek a folytatásban…