Tin Can (xAPI) 101

Tin Can (xAPI) 101

Meglepő, hogy magyarul mennyire kevés forrás van a Tin Can, vagy másik nevén xAPI szabvány használatáról és a fejlesztés állásáról, pedig a nagyadat mizériában azért ez az irány úgy tűnik eléggé hangsúlyos lesz. Az eLearningben mozgó szereplők már biztosan hallottak a SCORM utódnak is nevezett eszközkészletről, ami egy szabványos utasításkészlettel rendelkezik a tanulás köré csoportosítható aktivitásokról, melyek megtételét bizonyító állítások egy online területen kerülnek mentésre. 

Később a sok-sok ilyen lenyomatból nagyon sok hasznos információ nyerhető ki, mind az iskoláknak, a vállalatoknak, és persze a tanulóknak is.

Ez az idézet nagyjából leírja ennek a jövőnek (jelennek) egy részét:

But schools and their administrative and instructional technologies track so much more these days: library check-outs. Gym visits. Inter-mural sports participation. Cafeteria and bookstore purchases. Minutes from student meetings. Times in and out of the dormitory.

Much of this data exists in software silos that are disconnected. But more and more, companies are starting to push for the aggregation of student data into analytics tools that can be sold in turn back to the school. Learning management system log-ins and duration of their LMS sessions. Blog and forum comment history. Internet usage while on campus. Emails sent and received on via university email accounts. The pages students read in digital textbooks. The passages they highlight.

hackeducation

A fejlesztők elmondása szerint 2014-re nagyjából készen lettek az eltervezett szabvány leírásával, idén inkább már az alkalmazhatóságot szeretnék tesztelni.

Remélhetőleg lesz itt egy sorozat az egészen egyszerű példáktól kezdődően a nagyobb képet bemutató tervekig. Aki érdeklődik, próbálja ki ezt az egyszerű html/javascript példát, amit az egyik fő fejlesztő tutorialja alapján szerkesztettünk át.

Ez egy egyszerű oldal, ami lehetőséget ad a Google Books adatbázisban történő keresésre, majd a kiválasztott könyvet elolvasottnak jelölve az információt elmenti – az itteni példában – egy publikusan elérhető és böngészhető LRS-ben.

tin-can-xapi-post

(A statikus lap az itteni példában egy beépített felhasználót – eUniversity Tester nevűt – használ, de LMS-ekkel kombinált alkalmazások, vagy más a jövőben LRS azonsoítóval rendelkező felhasználók értelem szerűen a saját névvel olvassák majd el az adott könyvet.

eUniversity Tin Can olvasó

1 Comment

  1. Mikor lesz LRS-ünk és mi lesz benne? | Eduzine · 2014/03/04

    […] (lesz) az összes tanulással kapcsolatos adatunk. Az LRS párhuzamosan fejlődött az Experience API (xAPI, vagy TinCan) szabvánnyal, ami az új típusú tanulási események rögzítésével […]