Tanulás: Digitális átállás – Meetup

Tanulás: Digitális átállás – Meetup

Az elmúlt 10 év alatt az eLearning megérett arra, hogy végre történjen valami, ami lényegesen megváltoztatja az oktatás és tanulás folyamatát.  – Így hangzik egy nagyon leegyszerűsített összegzése a tegnap elindult alapvetően eLearninggel foglalkozó Meetupnak.

A Meetup-on és a Facebookon is lehet csatlakozni a csoporthoz, itt minden fontos részlet megtalálható az előadásokról.

Áttekintés

A kickoff tartalma jól összeszedett lett:

  1. bevezetés,
  2. változásmenedzsment,
  3. best practice – microlearning,
  4. trendsetting – gamification.

A helyszín hasonlóképpen, én már csak emiatt is járnék rendszeresen.

Koltányi Gergely 20-25 perc alatt nagyjából tisztázta a kontextust, ami köré szerveződni fognak az aznapi és a következő előadások és beszélgetések. Az elmúlt évek mérföldköveit gyűjtötte össze, amelyek megteremtették a lehetőségét a mostani helyzetnek (social media, moocs, szélessáv, mobil…), hangsúlyozta a verseny, a piac fogalmainak speciális helyzetét az oktatási szcénában, illetve a technológia-módszertan-piac triumvirátus fontosságát.

Dara Péter coacholt és változásmenedzsmentről beszélt. Elmondta mit kell tenni, hogy történhessen valami, pontosabban annak alapjait fektette le. Szalai Nóra az idén 10 éves “5 perc angol”  egyik alapítója beszélt a módszereikről és hogy mi az a modell, ami náluk működik és gyakorlatilag töretlen a sikere.

Szalai Nóra - 5 perc angol. Fotó: Facebook

Szalai Nóra – 5 perc angol. Fotó: Facebook

Hogy mi is pontosan a jelenlegi helyzet, mire alkalmas és milyen lehetőségek vannak benne az eLearning számára az valószínű az esemény végén került szóba, de akkor én már nem voltam, úgyhogy a honlapra remélhetőleg később felkerülő slide-okban bízom.

A lényeg azonban, hogy új fórum született, sok-sok átfedést mutatva a korábbi – főleg felsőoktatási – eseménysorozatokkal, de új környezetben, részben új szereplőket bevonva a párbeszédbe. A holnapi eLearning Fórum így erős ‘előszelet kapott, kérdés, hogy az ottani szereplők hogyan gondolják ezeket az aktuális irányelveket és megjelenik-e valami központi vízió, amikre elvileg évek óta várunk és ha minden igaz, már a lehetőség is adott rá.