Milyen bringa kell nekem?

Milyen bringa kell nekem?

„Ahány biciklis, annyi bringa!” – Ez leginkább a nagyvárosokban igaz, ezért ha itt szeretnél kerékpározni, az legyen az első, hogy megismerd az alapokat. Nem egyszerű feladat, de a témához két irányból is közelíthetsz: A saját igényeidből, szokásaidból indulsz ki, és ehhez megnézed a városi életmódból kifejlődő különböző bringakultúrákat, vagy inkább a funkciók, azaz a bicikli oldaláról közelítesz. Az utóbbi esetben pont jó helyen jársz.

A „City Bike”

A mai értelemben vett City Bike egy ún. hibrid bicikli. Bizonyos szempontból a  haszonkerékpárok családjába tartozik, ahol többek közt megtalálod a tipikus holland, a teherhordó vagy a klasszikus, európai városi kerékpárokat is.

City bike

A “City bike” – Forrás: bricklanebikes.com

Tökéletesen alkalmas rövidtávú, főleg sík terepen történő cirkálásra. Váza általában merev, formáját alapvetően a hegyikerékpároktól örökölte és egy, vagy annál több áttéttel rendelkezik.

A látható könnyítések és az abroncsméret erős választóvonalat képeznek a hagyományos formavilággal rendelkező európai társaikkal szemben.

City Bike

Az európai “City bike” – Forrás: bikesdirect.com

Mindkét irányvonal nagy közönséggel és kínálattal rendelkezik. Míg az előbbi a sport és a szabadidő, utóbbi inkább a funkció és praktikum területén nyújt megoldást.

A városi biciklista

Ha számba veszed, hogy rád mi jellemző, könnyebb lesz eldöntened milyen bicikli is való neked.

Ha másfelé is mennél

Biciklizni azonban nem csak az utcákon lehet, ezért a hibrid kategóriában elindulhatsz kifelé a városból: közeli terepre, vagy az országút irányába. Ezekre az igényekre választ a crossway, vagy az országúti kerékpárok között találhatsz, miközben a belvárosban továbbra is otthon érezheted magad.

Cross bike – Forrás: crosscycle.com

Az átmeneti stílust a váltó, a teleszkóp és a gumi együtt teszi alkalmassá az egyszerűbb terepeken való használatra, de egyúttal a városban is alkalmazható marad. Az országúti esetében a komfortszint már kis mértékben csökken: a testtartás gyakran mély lesz a koskormány miatt és fenti fogás esetén a hirtelen fékezések is körülményessé válhatnak. Cserébe kis menetszelet és időt nyerünk – gyorsaság formájában.

Országúti kerékpár – Forrás: kerekpar-shop.hu

Bár az országúti kerékpár már nem tekinthető hibridnek, városi használatra alkalmas és bizonyos edzettségi szint elérése után a versenyek világába való belépést is jelentheti.

Mindennapi közlekedés városon belül

Az adott városi bicikli kiválasztása nagyban függ a várostól is, amiben használni fogod. Ha azonban a mindennapok változatos körülményeire fel akarsz készülni – általánosan -, a korábban említett európai városi biciklik is számításba jöhetnek, mert ezek a típusok a lehető legtöbb szituációra fel vannak készítve, amelyekkel napközben szembesülhetsz.

A jövő bringái

A jövő a szuperhibridek irányába mutat, melyekben a legtöbb eddig megismert, kategória-specifikus funkció ötvözve van a ma ismert gyártástechnológiákkal. Ezek a modellek alkalmazkodnak az aktuális várostervezési koncepciókhoz, miközben az egyéni igényeket magas fokon valósítják meg.

Denny

Milyen biciklit vegyek?

Általánosan 3 nagyobb árkategóriáról beszélhetünk: 0-50, 50-100, illetve 100 felett. Míg az alsó kategóriában jellemzően a gyerekbiciklik és az egyszerűbb felszereltségű kerékpárok jelennek meg, addig az 50 és 100 ezer forintos sávban már komoly választékot találsz a városi bringázáshoz. A webáruházak és a hagyományos boltok között jelentős árkülönbség lehet, ezért nézzük meg melyek a márkaboltok mellett szóló érvek.

New Quiz

Insert New Question

Insert New Question

Insert New Question

You have finished the quiz.

« Back Next »

1 Comment

  1. Robert Fekete · 2017/03/06

    A nyeregmagasság esetén nem árt, ha tudjuk, milyen magasan ülünk a kerékpáron, és ezt a számot jól megjegyezzük – középcsapágy-tengelytől az ülés tetejéig mérünk (ha már volt biciklink…). A megszokott ülésmagasságodat így mérheted le.