Educatio 2012

Educatio 2012

  • 2012/01/09
  • ·    
  • ·    0

Szombati látogatásunk elég gyors volt ahhoz, hogy ne tudjunk mélyebb következtetéseket és komolyabb értékelést készíteni az idei Educatio kiállításról, illetve annak első napjáról sem. Megmaradt tehát az ártatlan látogató felfedező körútja, ez azonban sok újdonságot nem hozott az előző évek börzéihez képest. Tudtunk ellenben benyomásokat gyűjteni, előadást hallgatni, illetve egyszer haza-, majd később visszamenni a teltházas nyüzsgés miatt.

Délelőtt 11 órakor a hangosbemondó és a Kerepesi útig tartó, 2 sorban ácsorgó tömeg együttesen elérte, hogy inkább a zárás előtti időszakban próbáljuk meg a bejutást. Ez később sikerült is, délután 3-kor semmilyen akadályba nem ütköztünk.

A nosztalgia először a Miskolci Egyetem standjához vezetett, amely szokásosan visszafogott és egyszerű volt, bejárathoz közeli pozícióját megtartotta (ez most már úgy néz ki koncepció), és volt valamilyen karokon felüli (“metakari”), látogatókat csalogató panelja is, melyet nem sikerült közelebbről megnézni az érdeklődő tömeg miatt, de egy áttetsző érintőképernyős böngészőnek tűnt.

Két gyorsabb aréna-kör után, benyomások tekintetében a BKF standja lett a nyerő, minden különösebb tartalmi ismeret nélkül az iskola, mint megjelenés bevonzotta a tekintetek nagy részét, letisztult látvány, jó világítás, jó tipó és mottó.

A középső területen persze voltak szépen felépített várak is, melyeket a lelátóról tudtunk volna jobban megmutatni, de a felső szektor zárva volt, ezért csak közeli képek sikerültek.

Bemutatók terén interaktív táblákat láttunk leginkább, a felület használatát demózó előadásokat, illetve az EKF-nél egy 6-7 személyes, távirányítóval használható, közös tesztkitöltést. Ez látványos volt és a srácok is jól szórakoztak közben. Módszertani részleteket nem figyeltünk meg.

A nagyszínpadon Tari Annamária előadás volt, többek között z-generáció, készségek, hátrányok, behálózottság, egófotó kultúra címkékkel ellátva. Egyszerűen, érthetően elmondva, színvonalas és hasznos előadás lehetett szülőknek és diákoknak egyaránt. Maga a ppt sajnos nem volt korszakalkotó, loremipsum-szerű szövegfolyam.

Kifelé menet IKT osztályterem táblás oktatását néztük még Főző Attila előadásában. Összességében jó élmény volt, ahogy lenni szokott, sok-sok szín, (szombat délután) már elviselhető nyüzsgés. A laptopok még mindenhol uralkodtak, táblagépet nem láttunk, QR kódból talán párat, de ez a forrás nem megbízható. A twitter csatorna pár bejegyzésból állt (#educatio), a 4sq-en duplikált helyszíneket és 19 bejelentkezést regisztráltunk. Jövőre is megyünk.