Campobasso

Campobasso

  • 2011/09/09
  • ·    
  • ·    0

Október elején Olaszország szívében, Rómától 3 órányi vonatútra, Campobassoban került megrendezésre a mobil tanulással foglalkozó projekt újabb találkozója. Campobasso a Molise-i Egyetem egyik központja, de vannak tanszékek Iserniaban, Pescheben és a tengerpaton fekvő Termoliban is. A megbeszélés ideje alatt az internet teljes mértékű hiánya és a városban működő 2(db) taxi (autó) furcsa körülménynek tűnhetnek első hallásra, de mindezek ellenére a hálózati gondokat a noroaming feledtette sikeresen, míg a rendelhető autók kis száma is teljesen elegendőnek bizonyult. A város egyébként gyalogosan is egészen jól bejárható egyetem-hotel viszonylatban.

A féltávnál tartó projekt főbb témái a LingoBee alkalmazás tesztelésének részletei és – egy külső értékelő bevonásával – a projekt fenntarthatósága voltak. A külső értekelő személye nem gyakori jelenség a Leonardo projektekben (eddigi tapasztalatok szerint), viszont annál értékesebb szereplő.

Az akalmazás technikai újdonságai mellett az első napon bemutattuk a disszeminációs anyagok nyomtatott verzióinak egyik alapcsomagját, illetve egyeztettük az online csatornák használatának részleteit.

A tesztelés és az értékelés ezekben a hónapokban kezdődik majd, ennek megfelelőlen az NTNU munkatársa, Sobah Abbas Petersen bemutatta a kérdőívek és az interjúk lehetséges tartalmi irányvonalait, illetve azokat a módszertani pontokat, melyeken keresztül releváns válaszok érkezhetnek a projekt végére a mobil tanulás témakörében, mind tanulói, mind pedig oktatói oldalról.

Mindamellet, hogy a LingoBee elsősorban egy oktatási folyamatba beilleszthető mobilon használható (nyelv)tanulási eszköz lesz, az informális tanulási igyények kielégítése hasonlóan hangsúlyos célként szerepelnek, ezért érdemes – sőt talán elengedhetetlen – szempont a fejlesztett alkalmazás termékként történő kezelése, mely alapköve lehet a projekt lezárása után a fenntarthatóságnak. Nick Kearney, mint külső értékelő ebből az okból tartott a második napon egy hasznos és élvezetes workshopot, mely egy dinamikus, a fontos és új értékként megjelenő fogalmakat fókuszba helyező, piaci szempontokat bevezető, másfél órás aktív játékot eredményezett, melyben olyan fontos fogalmak kerültek elő, mint:

  • újító, korai alkalmazók elérése, motiválása,
  • funkciók kisebb történetben való átadása (narratíva),
  • epizódszerű használati lehetőségek stb.

A Miskolci Egyetem várhatóan két csoport fog részt venni a tesztelésben, míg a felnőttképzési vonalon az Educomm Eduverzumában résztvevő tanulók szintén 2 csoporban fogják használni az alkalmazást várhatóan a jövő év első harmadáig. Ha valaki szívesen részt venne a tesztelési időszakban az intézményén keresztül, az jelezze igényét az info@e-university.hu emailcímen, vagy akár itt hozzászólásban, illetve tetszőleges online csatornánk egyikén. Az eredményekről később itt a hálózati weboldalon természetesen közöljük a részleteket.