Átalakuló e-University Network

Átalakuló e-University Network

Anno 2007-ben a Magyar Virtuális Egyetemi Hálózat Egyesület három nagyobb célkitűzéssel jött létre: módszertani fejlesztés / szakmai együttműködés / képzéstámogatás. Mindezt formális és informális keretek közt is támogatva, online felületeket próbált létrehozni, melyek majd segítik a felsőoktatás “e-” betűje iránt érdeklődő szakmai szereplőket. Ezek a felületek aztán csak részben, illetve korlátozott funkciókkal működtek az évek folyamán. 

És most következzenek: a tervek.

A lehetőségekhez mérten fel kellene pörgetni a dolgokat,  ha másért nem is, hogy az utóbbi hónapokban elkezdődő (lehet, hogy csak elképzelt) elmozdulási kísérletekkel szinkronban maradhasson ez a hálózat. Kezdjük a fent említett három irány második pontjával: szakmai együttműködés.

2008-ban így hangzott a gondolat eleje:

Egyesületünk tagjai egy közösségi portálon keresztül oszthatják meg egymással gondolataikat, információikat, kérhetnek és adhatnak tanácsokat egymásnak munkájuk bármely területén és vonatkozásában.

Ez volt a /halozat nevű blog, ami kis híreket és projektekkel kapcsolatos információkat szolgáltatott nagyon visszafogott ütemben és mennyiségben. Az egyesületünk tagjai pedig én voltam, amikor volt rá minimális kapacitás.

Első körben ennek – nevezzük projektnek – a megváltoztatása lenne célszerű, közösségileg. A /halozat 2.0 lenne a /network, ami egyszerű és letisztult felületet biztosítana mindenki számára, aki az eLearning-gel kapcsolatos projektjét, gondolatát, vízióját, akármilyét tenné be a közösbe egy poszt, vagy egy komment formájában.

Nagyon egyszerű az ötlet és a megvalósítás is: Belépsz a LinkeIn fiókoddal és megírod a sztorit. Hozzáteszel egy borítóképet, és egy képet a cikkbe is. Ezt aztán megosztod kifelé (opcionális :]).

Elméletileg ide bárki írhatna. Gyakorlatilag lehet, hogy senki sem fog, mert ha van is edtech/elearning témájú gondolat a magyar interweben, akkor az a szerző saját blogján jelenik meg. De inkább nincs ilyen (relatíve). Viszont képzeljük csak el, hogy ez a közösségi oldal lehetne a magyar eLearning medium.com-ja, vagy az e-oktatás intertia.hu-ja. 🙂

Egyelőre persze az is szuper lenne, ha az ezt olvasó kicsi közösség átkattintana, és megnézné valóban egyszerű-e a folyamat:

  1. Regisztráció (az nincs) 🙂
  2. Belépés
  3. Írás
  4. Publikálás
  5. Megosztás (nem muszáj)

e-university.hu/network/

Az egész ugyanis csak akkor éri meg, ha ezt jó csinálni, egyszerű is, és ráadásul benne van a lehetőség, hogy valami elmozdulás történik a minőségibb online tartalomszolgáltatás irányába. A kérdés az, hogy lenne-e kedve és kapacitása valakinek ebben a folyamatban részt venni.

Innen folytatódik hamarosan…

És mivel ez egy teljesen fapados szolgáltatás jelenlegi formájában, lehet ide, de leginkább oda kommentelni, sőt posztban megírni, hogy hogyan is lehetne ez tényleg jó.